Η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει πολλές και διαφορετικές κατηγορίες στις οποίες διακλαδίζεται. 

Ο κλάδος της Σχολικής Ψυχολογίας τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη παγκόσμια και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα. 

Η Σχολική Ψυχολογία αναφέρεται στην παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στα μέλη της σχολικής μονάδας, που στόχο έχουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας, την προαγωγή της ψυχικής υγείας των μαθητών κάθε βαθμίδας του σχολείου-πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας- καθώς και την ανάπτυξη ποιοτικών σχέσεων μεταξύ των μελών που συμμετέχουν στην καθημερινή δραστηριότητα, εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, μαθητών και των οικογενειών τους. Αφορά ακόμα την ψυχική ανθεκτικότητα και ευεξία όλων των μελών της με στόχο την δημιουργία θετικού κλίματος στη σχολική μονάδα που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών και την ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας.  

Ο Σχολικός Ψυχολόγος, επιφορτίζεται με το έργο της διάγνωσης όποιας δυσλειτουργίας παρουσιάζεται σε μέλος ή μέλη της σχολικής κοινότητας, της πρόληψης δυσμενών καταστάσεων  αλλά παράλληλα ασκεί και ρόλο συμβούλου ψυχικής υγείας. Καλείται να αναδείξει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των μαθητών, να αναγνωρίσει τους διαφορετικούς παράγοντες πχ ψυχολογικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς που μπορούν να ενθαρρύνουν ή να εμποδίσουν την μαθησιακή διαδικασία και την λειτουργικότητά των παιδιών στο σχολείο. 

Αυτό το ρόλο έρχεται να ενισχύσει με περαιτέρω γνώσεις το Σεμινάριο της Σχολικής Ψυχολογίας της Bright Academy ( www.brightacademy.gr ) το οποίο στόχο έχει να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διαχείριση και επίλυση όσων θεμάτων προκύπτουν στην καθημερινή ζωή των μελών της σχολικής κοινότητας.  

Τη συγγραφική επιμέλεια του Σεμιναρίου έχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το οποίο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Bright Academy με ένα πρόγραμμα πλήρως ασύγχρονο με εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Η ανάπτυξη του Σεμιναρίου γίνεται μέσα από 15 θεματικές ενότητες  που ξεκινούν με την εισαγωγή στην Ψυχολογία του παιδιού και διεξοδικά πραγματεύονται τη Συμβουλευτική στο Σχολικό περιβάλλον, την ανάπτυξη του παιδιού στην πρώτη σχολική και στην εφηβική ηλικία, την Εξελικτική Ψυχοπαθολογία και τις αποκλίνουσες συμπεριφορές παιδιών και εφήβων, θέματα Πολυπολιτισμικότητας στο σχολικό περιβάλλον, σχολικός εκφοβισμός και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του παιδιού και τέλος το ρόλο του εκπαιδευτικού ως λειτουργού συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού στα παιδιά και στους εφήβους . 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες κατηγορίες εκπαιδευτικών που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στη σχολική ψυχολογία, στους ψυχολόγους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ οι οποίοι επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν ως σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί ειδικοί παιδαγωγοί και σχολικοί νοσηλευτές. Απευθύνεται σε στελέχη δομών Ψυχικής υγείας και φροντίδας παιδιών και εφήβων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα καθώς και σε στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών της Τ.Α. τα οποία συνεργάζονται με τα σχολεία των οικείων δήμων. 

Το πρόγραμμα προσφέρει την ακόλουθη μοριοδότηση ανάλογα με την ειδικότητα του συμμετέχοντα/της συμμετέχουσας σε προκηρύξεις ή διαγωνισμούς του Δημόσιου Τομέα. 

  1. Σε εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης2 μόρια(Νόμος 4589/2019, άρθρο 57: Κριτήρια αξιολογικού πίνακα εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης) 
  2. Σε εκπαιδευτικούς ΤΕ και ΔΕ10 μόρια 
  3. Για διορισμό μελών ΕΒΠ2 μόρια(Νόμος 4589/2019, άρθρο 60) 
  4. Σε όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό0,5 μόρια(Νόμος 4547/2018, άρθρο 24) 
  5. 2 μόριαστο σύστημα διορισμών-προσλήψεων εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ-αναπληρωτές, αδιόριστοι υποψήφιοι 
  6. Σύμφωνα με τον Ν. 4823/2021, άρθρο 33, έωςδύο (2) μονάδεςγια τις παρακάτω κατηγορίες στελεχών της Εκπαίδευσης: α) Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, β) Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γ) Προϊστάμενοι των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, δ) Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, ε) Διευθυντές Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.), ζ) Διευθυντές Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων, η) Διευθυντές Πρότυπων ή Πειραματικών Γυμνασίων, θ) Διευθυντές Πρότυπων ή Πειραματικών ΓΕ.Λ., ι) Προϊστάμενοι των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ) Προϊστάμενοι των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Αξίζει να αναφέρουμε  είναι ότι το Σεμινάριο προσφέρει 19 ECTS μονάδες με την ολοκλήρωση του.  

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ξεκινούν νέοι κύκλοι Σεμιναρίων και  γίνονται οικονομικές προσφορές ιδιαίτερα δελεαστικές για όσους θελήσουν να συμμετάσχουν. 

Share This Story, Choose Your Platform!